Hoofdkantoor Spaarnelanden
Hoofdkantoor Spaarnelanden, Mincekersweg 40
We zijn bij het hoofdkantoor van Spaarnelanden op bezoek geweest. Hier hebben we gepraat met Richard. Hij is teamleider van het afvalverwerkingsteam en hij wist dus veel van 'de route van afval.' Tijdens zijn pauze mochten we aan hem al onze vragen over afval stellen.

Wat doet u precies bij Spaarnelanden?
Ik ben teamleider afvalinzameling; elke dag zijn er zo'n 50 à 60 jongens en meisjes die het afval in heel Haarlem ophalen. Zij zijn de hele dag bezig met het afval ophalen.
Hoe werkt het precies met afval ophalen?
We hebben een verschillende wagen voor papier, plastic etc. Deze wagens rijden de hele dag rond. Maar als het papieraanbod bijvoorbeeld laag is, dan halen de wagens iets anders op. Alle wagens hebben altijd iets te doen. Ook hebben we kleinere busjes om het afval in de openbare prullenbak op te halen. We hebben plannen om het in de toekomst te verbeteren. We willen graag gaan rondrijden met één auto die alles ophaalt. Hij rijdt dan meerdere keren langs voor elke stroom. We noemen dit green collecting, dit is dan veel beter voor het milieu. We gaan dit binnenkort doen binnen het palengebied (centrum van de stad)
Oke, dus het afval wordt thuis opgehaald, waar brengen ze het dan daarna heen?
Je hebt verschillend soort afval. Elk afval gaat ergens anders heen.
Papier, glas, plastic en textiel wordt ieder apart opgehaald en gaat naar een verwerker. Dit noemen we monostromen, elke monostroom gaat dus naar een aparte verwerker die het recyclet. Bijvoorbeeld textiel; Textiel wordt gebracht naar een verwerker waar mensen werken met een afstand tot de arbeidsmarkt. Het textiel wordt schoongemaakt etc en daarna weer verkocht. Van deze opbrengst worden de mensen betaald. Ze vinden het fantastisch om dit werkt te doen en in plaats van thuis te zitten en een uitkering te krijgen, zijn ze nu aan het werk waar ze harstikke trots op zijn en ze doen ook nog iets wat goed is voor het milieu. Dus een win-win situatie! Het restafval wordt opgehaald en gestort op het vuiloverlaadstation (zie plaatje). Daarna wordt het met vrachtwagens naar Amsterdam gereden en daar verbrand. Bij die verbranding komt energie vrij, waar weer huizen mee worden verwarmd.
Wordt dan eigenlijk al het afval weer hergebruikt?
Ja. Er zijn ook afvalsoorten waar we eigenlijk niks mee kunnen. Een voorbeeld hiervan is asbest. Het is wel te verwerken als je het 100 uur op 1200 graden laat staan. Dit is veel te duur en daarom kunnen we er eigenlijk niks mee. We gooien het op een hoop en doen er stand over heen; dan heb je een skibaan. Zo is SnowPlanet eigenlijk een afvalhoop.
Je hoort vaak verhalen dat het geen zin heeft om te scheiden, dat het tóch weer op één hoop beland, dit is dus niet waar?
Dit is onzin. Alles gaat namelijk over geld, en dit zou heel duur zijn. Gemeente geeft opdracht het vuil te scheiden aan ons, dit doen we en als we het niet kunnen dan geven we het aan derden. De gemeente krijgt ook geld als ze het afval gescheiden aanleveren. Maar het kost ook veel geld en moeite om dit te doen, verschillende vrachtwagens etc. We zouden niet door dit alles gaan als we daarna alles weer bij elkaar gooien. Het is dus onzin en heel belangrijk dat mensen dat weten!!!
Voor bedrijven kost het geld om het afval gescheiden, hoe zit dat?
Bedrijven betalen geen afvalstofheffing en allerlei belasting, zoals jullie ouders dat wel betalen. Spaarnelanden krijgt geld van de gemeente om afval in te zamelen voor de burgers, niet de bedrijven. Voor bedrijven is het ook moeilijk om een standaard maat te vinden, zoals dat voor burgers makkelijker is. Bedrijfsaval is heel verschillend. Bedrijfsafval wordt wel nog nagescheiden, dat betekent dat het door een ding wordt gehaald waar met alle mogelijke manieren het afval nog wordt gescheiden. Dit wordt ook gedaan met afval van gebouwen. Dit is alleen heel duur. Als je aan de bron kan scheiden is het altijd beter en goedkoper dan als je het nog moet nascheiden. Sommige bedrijven scheiden wel iets aan afval, veel bedrijven houden bijvoorbeeld voedselresten apart. Ook willen wij wel een afspraak maken dat we het papier van een bedrijf op willen halen.
Dus jullie zouden bij ons op school los papier kunnen ophalen?
Ja, als een bedrijf een contract heeft met Spaarnelanden; dus als wij ook hun restafval doen, willen wij ook wel los het papier komen ophalen. Maar wel als het restafval ook gedaan wordt bij Spaarnelanden, we willen alles of niets.
Eigenlijk is het dus heel goed geregeld met het afval?
Ja maar het kan nog beter. Verplichting van de staat en gemeente is dat we aan een ongeveer 50/60 procent scheidingspercentage hebben. Hier zijn we nog niet. Een aantal jaar geleden hebben we een actie gedaan die heette 100 100 100. 100 gezinnen hebben 100 dagen 100 procent gescheiden; geen restafval dus. Het kan dus wel, het kost alleen veel moeite,tijd en geld. Als de kosten hoger zijn dan de baat dan doen we het niet met zijn allen. Tot er een omslagpunt komt, het is ook een cultuurverandering; we doen dit met zijn allen. Vaak komen er ook basisschoolkinderen bij ons en het mooie is dan dat zij hun ouders gaan opvoeden over het afval. Dat hebben we nodig! Het probleem is alleen dat Nederland het heel goed kan doen, maar er zijn ook nog andere landen. Afval is een welvaartsproduct en in heel veel landen zoals in Engeland gooien ze al het afval nog op een hoop.
Hoe gaan we de afvalinzameling nog verbeteren in de toekomst?
We zijn met de gemeente Haarlem bezig mensen te stimuleren nog meer afval te scheiden. We zijn nu bezig mensen een papier en plastic container te geven, zodat dit makkelijker wordt. In 2020 moeten alle plekken waar deze container geschikt voor is er een hebben. Het probleem is alleen dat sommige huizen geen achterom hebben, en dan kunnen ze de container nergens neerzetten. De container mag namelijk niet op straat staan. We hebben ook plannen om mensen te stimuleren hun afval te scheiden door een aantal restafvalcontainers te veranderen in monostroom containers, zo moeten mensen verder lopen voor restafval en minder ver voor papier plastic etcetera.